Alufelnik, acélfelnik

Hasznos tanácsok alufelni vásárlása előtt

Alufelni vásárláson töri a fejét?
A Rózsadombgumi webáruház kínálatában a legújabb stílusirányokat követő, egyedi formatervezésű és legfőképp megbízható, strapabíró alufelni választékot igyekszünk összeállítani Önnek!

A következőkben néhány érdekességgel és hasznos tanáccsal szolgálunk az alufelni kiválasztáshoz és használatához.

Alufelni típusok, jellemzők

Az alufelni készülhet alumíniumból, magnéziumból vagy a kettő ötvözetéből A magnézium-ötvözetű felnik szerkezetileg a legszilárdabbak a könnyűfém felnik között. Alacsony súlyuknak és magas mechanikai ellenállásuknak köszönhetően váltak közkedveltté. Mivel a felni könnyű, így az autó jobban gyorsítható, valamint kiváló körkörös futásuk révén komfortosabb vezetési élményt nyújtanak.

Az alumínium jó hővezető, mely segít eloszlatni a hőt a fékeknél, ez által javul a fékezési teljesítmény, valamint minimalizálja a túlmelegedésből adód meghibásodás lehetőségét. A magnézium felni kevésbé vonja el a gumitól a hőt, ez által az abroncs hamarabb képes felmelegedni, így pillanatok alatt megfelelő tapadás érhető el velük.

Gyári alufelnik (28)

Alufelnik (12252)

Bármekkora alufelnit felszerelhetek?

Ésszerű határok között megoldható, hogy méretesebb felnit szereljen fel járművére. Az alufelni nagyobb átmérője markánsabb megjelenést kölcsönözhet autójának, valamint a szélesebb nyomtávnak köszönhetően úttartása is stabilabbá válik. A gyárinál keskenyebb felnit téli használathoz javasoljuk, mivel a keskenyebb abroncs révén javul a havas útra átvihető vonóerő.

A helyes méret kiválasztásában kérje szakértő kollégáink segítségét!

Mikor célszerű cserélni az alufelnit?

Az alufelnik évszaktól függetlenül használhatók, azonban télen könnyen roncsolódhatnak, így ilyenkor praktikusabb acélfelnire váltani. A színesre fényezett és polírozott felületű alufelnit nyári használathoz vegye igénybe, télen az egyszerűbb, vagy magas fényű szín választása az ideálisabb. Természetesen léteznek prémium kategóriás felnik is, melyeknek festése kifejezetten kopás és saválló, valamint jól bírják a rideg körülményeket.

A fényezésen túl egyéb tényezőket is érdemes szem előtt tartani télen, melyek kedvezőtlenül hatnak az alufelnire. Fagy hatására a felni rideggé és rugalmatlanná válhat, így sokkal érzékenyebben reagál az útviszonyokra és a ráható erő miatt, akár össze is roppanhat! Ha belsejébe víz, vagy latyak kerül, az könnyen belefagyhat, melytől a kerék kiegyensúlyozatlan lesz, tönkremehet a lengéscsillapító és a tengely elferdülése is bekövetkezhet.

Az alufelni védelme, tisztítása

Peremes felni használatakor a legjobb, ha peremvédős gumiabroncsot választ, mely védelmet biztosít az esetleges padkázáskor, így nem a felni karcolódik.

Ügyeljen a felhelyezett gumiabroncsok megfelelő nyomására, megelőzve a felni deformálódását.

Az alufelni tisztítását szivaccsal végezze súrolószer, vagy polírozó használata nélkül, melyek felületi károkat okozhatnak. Ha megsérül a felni felülete, mihamarabb meg kell akadályozni annak további oxidálódását!